Projectmanagement is nodig bij een bedrijfsovername

Projectmanagement maakt het praktisch

Je kunt de overdracht van je bedrijf opvatten als een bijzonder project. Het is een opdracht die je normale werk overstijgt. Dit project gaat over jezelf als ondernemer, iemand die zijn bedrijf achter zich laat en voor een andere richting kiest. Dit perspectief is heel anders dan je bent gewend. Leg het management van dit project daarom buiten jezelf. Dat geeft je de ruimte om van een afstand te kijken en de beste keuzes te maken.

Operationele zaken leiden af

Als ondernemer zit je in je operationele rol en die verdringt lange tijd de gedachte dat iemand anders je taken zal overnemen. Er gaat veel kostbare tijd verloren, want een overdracht of opvolging vraagt een lange periode van voorbereiding. Daarin is niet zeker of de rol van ondernemer in dezelfde vorm overdraagbaar is.

Het projectplan

Om de overdracht van je bedrijf planmatig aan te pakken, is het goed een project te starten. Terwijl jij als ondernemer bezig bent met de dagelijkse zaken, zijn er volgens het projectplan in de tijd acties uitgezet. Zo maak je jouw bedrijf klaar voor een bedrijfsoverdracht. De stip op de horizon is gezet en daar werk je naartoe. Door het projectmanagement buiten jezelf te leggen, kun je als ondernemer de stappen beter overzien en bijsturen als dat nodig is. In de loop van het project ga je je steeds verder overbodig maken.

Met de hulp van specialisten zoals accountants, fiscalisten en juristen creëren we goede bedrijfskundige voorwaarden. De overdrachtswaarde is daarvan afhankelijk. Eventuele overnamekandidaten kunnen gepolst worden. Je zult als ondernemer in de loop van het project steeds meer toegroeien naar de beëindiging van je actieve betrokkenheid.

error: Content is protected !!